test banner

Probleem met in olie oplosbare striphars

Probleem met in olie oplosbare striphars

Meestal gaat harsen in de salon goed. Maar soms niet. Realiseer je dan met wat voor soort hars je werkt. Hoe werkt een vloeibare strippen hars, wat zijn de ingredienten en wat kan er mis gaan bij het harsen van de bovenlip.

Harsen met vloeibare, in olie oplosbare striphars


Harsen gaat altijd goed. Je hebt het precies gedaan zoals altijd.  Maar dan wordt je gebeld door een klant dat ze uitslag heeft na het harsen van bovenlip. Paniek!


Hoe werkt vloeibare strip hars


Vloeibare hars wordt zo dun mogelijk opgebracht in de richting van de haargroei. De hars wordt vervolgens met behulp van een ontharingsstrip verwijderd tegengesteld aan de haargroeirichting. Vloeibare hars kan worden opgebracht met een spatel. Maar ook de hars in harscassettes is vloeibare striphars. Vloeibare hars werkt - simpel gezegd - door zijn plakkerigheid. Hij plakt aan de haren, hij plakt aan de strip. En - niet onbelangrijk - hij plakt ook aan de huid. Hoewel vloeibare strip hars vooral wordt gebruikt voor het harsen van grotere oppervlakten zoals benen, rug en borst, zijn er ook veel schoonheidsspecialisten die deze plakkerige hars gebruiken in het gezicht. Meestal gaat dat goed, maar soms is de huid te gevoelig of zijn er andere redenen om deze hars niet in het gezicht te gebruiken.


Wat is een in olie oplosbare hars


Een in olie oplosbare hars is een hars die - de naam zegt het al - oplosbaar is in olie. Dat heeft 2 conseqenties. 1) De enige manier om de allerlaatste restjes hars te verwijderen is met olie. Of eigenlijk met de combinatie olie, warmte en beweging. Om de laatste restjes hars te verwijderen van bijvoorbeeld een been, giet je wat olie in de palm van je hand en brengt deze al masserend op het been aan. De combinatie van de warmte (van je hand en het masseren), de beweging en de olie lost restjes hars eenvoudig op. 2) Ook als je met harsen begint, is het belangrijk dat je je realiseert dat de hars in olie oplosbaar is. De huid moet namelijk goed schoon, droog, maar vooral vetvrij zijn. Hars opbrengen op een te vette huid zorgt er voor dat de hars enigszins oplost en liever aan de huid plakt dan aan een ontharingsstrip. Zelfs al krijg je de hars wel van de huid, dan zal de huid roder en de pijn tijdens harsen groter zijn, dan wanneer je een volledig vetvrije huid harst. Bij harsen in de salon met een in olie oplosbare hars is het gebruik van talkpoeder als onderdeel van de voorbehandeling eigenlijk onmisbaar omdat je nooit precies weet wat een klant allemaal op de huid aanbrengt (vette lipbalsems, vette cremes (inclusief vaseline) en last but not least de nieuwe generatie verzorgende douchegels die een olielaagje op de huid achterlaten).


Wat zijn de ingredienten van de vloeibare hars


De in olie oplosbare hars is echte hars (en geen suiker"hars") en bevat meestal colophonium/rosin en/of daarvan afgeleide stoffen: rosinaten. Als je al allergisch bent voor hars, dan is dat meestal voor deze stoffen. Deze stoffen komen bijvoorbeeld ook voor in bruine pleisters. Dus als je klant allergisch is voor bruine pleisters, moet je een hars gebruiken zonder rosin en rosinaten. Zo'n allergie kan trouwens opeens opkomen, bijvoorbeeld na langdurig bruin pleistergebruik op een (grote) wond.


Wat kan er nu mis gaan bij het gebruik van vloeibare in olie oplosbare striphars


Terug naar die klant die belde dat ze na het harsen van de bovenlip opeens uitslag heeft, terwijl ze dat bij haar vorige schoonheidsspecialiste nooit had. Ik ga er vanuit dat je een goede harstechniek hebt, bestaande uit a) goed spannen en b) harsstrip langs de huid verwijderen c) consequent talkpoeder gebruiken als onderdeel van de voorbehandeling. Wat kan er mis zijn gegaan?


1) vloeibare hars werkt door plakkerigheid en plakt dus altijd ook aan de huid. Het kan zijn dat de huid van de bovenlip te gevoelig was. Gebruik dan de volgende keer een niet plakkerige - striploze - hars. Waarschijnlijk gebruikte haar vorige schoonheidsspecialiste dat ook.

2) vloeibare hars bevat rosin(aten). Is de klant hier overgevoelig voor (geworden)? Gebruik dan een hars zonder deze stoffen: bijvoorbeeld de nieuwe gelharsen of een suikerhars.

3) gebruikt de klant vette lipbalsems? Sommige klanten smeren de hele dag door vet op hun lippen. Een in olie oplosbare hars is dan zeker niet de eerste keus voor harsen van de bovenlip.

4) behalve de hars en eventueel de harstechniek zijn er nog meer zaken die kunnen spelen: is de klant bijvoorbeeld recent medicijnen gaan gebruiken die de huid bijvoorbeeld dunner maken. Ook sommige cosmetica heeft dit effect. 


Voorkomen is beter


Bij nieuwe klanten die geharst moeten worden is een goed intake gesprek daarom onontbeerlijk:

1) is ze vaker geharst? Zo ja, wat zijn dan de ervaringen? Wat voor harssoort is er gebruikt en hoe reageerde de huid?

2) is klant overgevoelig voor bruine pleisters?

3) gebruikt ze lippenbalsems? Medicijnen? Speciale cosmetica? Suikerziekte? Voorgeschiedenis van cysten en steenpuisten?


Heb jij ook ervaringen dat het harsen opeens niet goed ging. Deel deze ervaring dan hier. Wat was de oorzaak? En wat was je oplossing?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »