test banner

Roeren niet optioneel! Hoe lang duurt het smelten van een vol blik harde hars?

 • Geplaatst op
 • Door Harsgroothandel.nl
 • Geplaatst in harsapparaat
 • 0
Roeren niet optioneel! Hoe lang duurt het smelten van een vol blik harde hars?

Hoe lang duurt het smelten van een vol blik hars eigenlijk? Dat is o.a. afhankelijk van het Wattage van de harsverwarmer, maar ook andere factoren spelen een rol.

Recent werd ik gebeld door een nieuwe klant die hars wilde kopen. Nadat ik haar daarover had geadviseerd, vroeg zij mij of het normaal was dat een harsapparaat - dat ze overigens NIET bij mij had gekocht - op de hoogste stand er een paar uur over deed om de hars te smelten. Het ging om het verwarmen van een 800 ml blik gevuld met harde hars. Een paar uur is inderdaad wel erg lang en ik adviseerde haar om eens te kijken hoeveel Watt het apparaat eigenlijk was. Dat bleek slechts 65 (!) Watt te zijn. Tja, dan moet zo'n harsapparaat wel erg hard en lang zijn best doen om een vol 800 ml blik hars een beetje op temperatuur te krijgen.

Hoe kun je de opwarmingstijd van hars zo kort mogelijk laten zijn?

1) een goede harsverwarmer gebruiken met het juiste vermogen (Watt) en het juiste ontwerp

Een harsverwarmer van slechts 65 Watt die een volledig al gevuld 800 ml blik harde hars moet verwarmen. Dan vraag je wel veel van zowel het harsapparaat als het geduld van de gebruiker.

De kleinste harsverwarmer die Harsgroothandel.nl verkoopt is de Visage harsverwarmer: een traditioneel klein harscomfort van 80 Watt die maximaal 300 ml hars kan verwarmen. Alle 400/800 ml pot/blik verwarmers van Harsgroothandel zijn minimaal 100 Watt, met uitschieters naar 200 Watt (Security 2000: een metalen harsverwarmer voor 400/500/800 ml harsblikken). Koop dus een goed en professioneel harsapparaat en let op het Wattage!

(Vooral bij Turkse - en in mindere mate ook Chinese - harsapparaten is dit een punt waarop bezuinigd wordt tijdens de fabrikage. Goedkoop is in dit geval zeker duurkoop)

Echter het Wattage alleen is niet genoeg. Let er ook op hoe het harsblik past in het harsapparaat. Past het er goed in (je ziet het harsblik niet) zodat alles goed wordt verwarmd, of steekt het blik er flink bovenuit? Dat laatste is mogelijk, maar dan moet je wel wat extra vermogen hebben om alles goed en snel te kunnen verwarmen.2) de juiste hars-vorm gebruiken in de juiste hoeveelheid

Daarnaast moet je de juiste hars gebruiken. Daarmee bedoel ik niet zozeer de hars zelf en de ingredienten van de hars (hoewel dat ook een rol speelt), maar meer de vorm van de hars. Bij vooraf gevulde blikken met harde hars duurt het verwarmen van een vol blik niet alleen lang, ook zal het moeilijker zijn de juiste temperatuur te krijgen en vooral ook te houden naarmate het harsblik leger wordt. Met de juiste hars gebruiken bedoel ik dat je geen al gevuld blik met harde hars moet gebruiken, maar een leeg blik dat je zelf vult met harskorrels, harsschijfjes of harsblokken. Dan kun je de hoeveelheid hars tijdens het harsen constanter houder en daarmee ook de temperatuur: wat je gebruikt aan hars tijdens de dag, vul je aan het eind van de dag weer bij zodat je altijd met een constante hoeveelheid hars kunt werken. Je hoeft dan ook niet meer aan de temperatuurknop te draaien. Immers constante harsomstandigheden zorgen voor een constante harstemperatuur. En dan kun je voor het harsen van alleen een bovenlip even snel een kleine hoeveelheid hars verwarmen al dan niet in een apart blik waarin je kleine hoeveelheden hars verwarmt.3) wat liefde en aandacht aan de hars geven tijdens het verwarmen :-)

Naar aanleiding van de vraag van deze nieuwe klant heb ik een kleine praktijktest gedaan. Hoe lang duurt het verwarmen van mijn hars eigenlijk? Ik heb getest met een 400 ml harsverwarmer (Q400)  waarbij het blik voor de helft nog was gevuld met flexiwax harskorrels en die ik verder heb aangevuld met flexiwax korrels.

Ik heb dit harsapparaat van 110 Watt op de hoogste stand gezet en de hars vervolgens veel  liefde en aandacht gegeven. Zodra een deel van de hars vloeibaar was geworden (aan de onderkant en zijkant) ben ik gaan roeren om de warmte goed te verdelen. Door dit intensieve verdelen van de warmte over de hars, was dit 400 ml blik dat bijna geheel was gevuld binnen 20 (!) minuten gesmolten en op temperatuur. Ik heb de temperuurknop vervolgens voor de helft teruggedraaid om de hars op temperatuur te houden.

Uiteraard zal het in de praktijk vaak langer kunnen duren, afhankelijk van het vermogen van uw harsverwarmer, de stand van de harsverwarmer, de harssoort en de mate van roeren tijdens het verwarmen. Ook de hoeveelheid hars in het harsblik zal een belangrijke rol spelen. Denk bij de aanschaf van een harsapparaat ook goed aan wat u nodig heeft: een grote 800 ml verwarmer of een klein apparaatje (bijvoorbeeld Q250) dat past op uw werktafel en waarmee u incidenteel wat bovenlippen of wenkbrauwen kunt harsen als daar behoeft aan blijkt te zijn.

Conclusie:
Dus mocht u een keer vergeten zijn het harsapparaat aan te zetten dan kunt u binnen zeer korte tijd de hars verwarmen door:
1) in een pittig harsapparaat (>100 Watt) op de hoogste stand en waarbij het harsblik volledig in het apparaat wegzakt
2) een niet te grote hoeveelheid losse harskorrels, harsschijven of harsblokjes te verwarmen
3) waarbij u de hars tijdens het verwarmen zeer regelmatig en goed roert.


Reacties

 1. E. W. E. W.

  Ik heb hier nog een vraag over, namelijk: hoe lang kan ik mijn harsapparaat aan laten staan op middelmatige temperatuur met wax erin? Als ik bijvoorbeeld onverwacht een klant krijg of meerdere klanten verspreid over de dag is het handig om het op temperatuur te houden maar is dit slecht voor de wax of het apparaat?

  Reactie:
  Als je regelmatig harst op een dag, is het handig om het apparaat aan te laten staan. Dat is niet slecht voor hars of apparaat. Wel staat er altijd standaard in de handleiding van - alle - elektrische apparaten (niet alleen harsverwarmers) dat je ze niet aan moet laten staan zonder toezicht. Maar als je de hele dag in de salon bezig bent, is dat geen probleem.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »